︎
Climate Utopias -päänäyttelyTaiteilijat:

Ismail Odetola, Miia Autio, Nuño de la Serna, Sophie Allerding

Tila:

Vesijärvenkatu 20

Aukioloajat:

15.11.–30.11.
ma–pe 15–20 / la–su 12–18Muutoksen aikaansaaminen riippuu kyvystämme nähdä vaihtoehtoja. Vain se minkä voimme kuvitella on mahdollista.

Sanotaan, että länsimaisissa yhteiskunnissa ihminen pystyy helpommin kuvittelemaan maailmanlopun kuin vaihtoehdon kapitalistiselle järjestelmälle. Tutkijoiden mukaan kollektiivisen mielikuvituksen ja vaihtoehtoisten tulevaisuuskuvien puute ovat merkittävimpiä ilmastokriisin vastaista jarruttavia tekijöitä. Rakennamme etevästi erilaisia dystooppisia tulevaisuuskuvia siitä, mitä passiivisuus ilmastokatastrofin edessä tulee aiheuttamaan. Mutta mitä jos muutamme ajattelutapaamme ja toimimme nyt? Miltä tulevaisuus ilmastokriisin keskellä voisi silloin näyttää?

Climate Utopias -festivaalin kansainvälisessä päänäyttelyssä neljä taiteilijaa avaa näkymiä kuvitelmiin, mielikuvitukseen ja vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen. Voisiko myyttinen merenneidon hahmo auttaa meitä rakentamaan solidaarisemman rinnakkaiselon meren kanssa, joka ilmastokatastrofin seurauksena peittää alleen rannikkokaupungit? Voisiko koronaviruspandemian aiheuttama katastrofitila auttaa meitä samaistumaan tulevaisuuteen ilmastokatastrofin alla? Onko mahdollista kääntää mediarepresentaatioiden tarjoamat todellisuuskuvat toiminnaksi? Minkälainen on suhteemme teknologiaan, yhteisöllisyyteen, muunlajisiin tai ei-inhimillisiin toimijoihin tulevaisuudessa?
To Teach a Bird to Fly 


Elokuvan tekijät:

Minna Rainio ja Mark Roberts


Tila:

Rautatienkatu 11


Aukioloajat:

15.11-30.11
ma–pe 15–20 / la–su 12–18


Elokuvan kesto on 24:00 minuuttia. Näytökset puolen tunnin välein, aina tasatunnein ja puolelta.


To Teach a Bird to Fly (2020) kuvittelee tulevaisuuden, jossa ilmastokatastrofin vaikutukset on onnistuttu peruuttamaan. Lyhytelokuva kertoo dokumentaarisen fiktion keinoin monikerroksisen tarinan, jonka keskiössä ovat lintujen lajikato, lajien väliset suhteet ja ilmastokatastrofi.

Kertoja tulevaisuudesta muistelee, kuinka hänen isoäitinsä vietti viisi vuotta nuoruudestaan kasvattiäitinä kriittisesti uhanalaiselle linnulle. Tarina seuraa nuorta naista, joka päivien, viikkojen ja kuukausien ajan kasvattaa ja elää yhdessä töyhtöiibisten kanssa, lopulta opettaen linnut lentämään Alppien yli etelään. Vähitellen hänen merkityksensä osana hyvin erilaisen tulevaisuuden muodostumista paljastuu.

To Teach a Bird to Fly kuvittelee todellisuuden, jossa ihmisten ja muunlajisten väliset suhteet perustuvat hyväksikäytön sijaan yhteistyöhön ja rinnakkaiseloon. Se kääntää ylösalaisin ilmastokriisiä ja lajien joukkosukupuuttoa hallitsevan dystooppisen kuvaston ja korvaa sen hyvin erilaisella kuvitellulla tulevaisuudella. Elokuva tarjoaa meille pilkahduksen maailmaan, joka on muuttunut kohti parempaa, ja antaa samalla meille syyn toivoon - ja toimintaan - nykyisyydessä.

Transporter


Taiteilija:

Jukka Silokunnas


Tila:

Rautatienkatu 21


Aukioloajat:

15.11 - 30.11
24/7Jukka Silokunnaksen videoteoksessa “Transporter” pakettiauto hajoaa, maatuu ja haihtuu. Videteos on katsottavissa kadulta ja sen voi nähdä kaikkina kellonaikoina festivaalin ajan. 
“Transporter” -teoksen näyttelytilan on antanut käyttöön lahtelainen perheyritys Eurokangas.